PERSBERICHT

Radio Totaal op Nijmeegse TV-zender N1

De Nijmeegse TV-zender N1 zendt donderdag 18 februari 2016 om 20.10 uur een documentaire uit over Radio Totaal, een illegaal radiostation dat in de jaren tachtig populair was .

Radio Totaal zond van 1982 tot en met 1985 uit in Nijmegen. Het was naast Keizerstad en Delta één van de grootste illegale commerciële radiostations in Nijmegen. De zender zond zeven dagen per week gedurende 17 uur uit (van ’s ochtends 7 tot ’s avonds 12 uur) op de frequentie FM 97,7 en was tot 25 kilometer buiten Nijmegen te ontvangen.

Videomaker Rutger Lamers was disc jockey bij Radio Totaal Nijmegen en zocht voor zijn documentaire de oprichters na 30 jaar op. Tezamen met hen bezocht hij de plaatsen waar de zender is ontstaan en bracht hij een bezoek aan de locaties van oude studio’s. De documentaire vertelt wat er achter de schermen allemaal bij kwam kijken om een illegaal radiostation in de lucht te houden. Ook vond hij de politieagent die in 1984 bij een inval aanwezig was. Die vertelt in de documentaire hoe zo’n politie-inval in zijn werk ging.

Rutger Lamers Videoproducties heeft deze documentaire zelf gefinancierd.

Meer informatie over Radio Totaal Nijmegen: www.radiototaalnijmegen.nl of Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Radio_Totaal.

Bekijk hier de hele documentaire.

 

Enkele reacties na de uitzending

Hasan Evrengun (Redactie Andere Tijden): Je hebt een hele leuke documentaire gemaakt en voor mij was het verhaal heel herkenbaar vanwege de uitzending over Haagse radiopiraten. De elementen van het verhaal zaten er allemaal in: jonge jongens op zoek naar spanning, iets doen wat niet mag, de liefde voor muziek, het zelf doen, maken en bouwen, het kat- en muisspel met de politie en uiteindelijk de angst voor de belastingdienst. Dat was een heel slimme zet van de overheid.Je hebt goed gebruik gemaakt van archiefmateriaal, zowel audio als beeld. De interviews waren wat statisch vond ik, soms mag je ook meer doen met mensen (meer beweging, op weg naar een locatie) of in plaats van pratend uitleggen iets laten zien hoe dat werkt (dat was wel weer heel goed bij het verhaal met de antenne en de flat). Voor zo’n verhaal heb je uiteraard meerdere sprekers nodig, maar je merkt al snel dat er één of twee uitspringen die het verhaal kunnen dragen. De overige sprekers gebruik je dan om een nieuwe wending aan het verhaal te geven, om een nieuw hoofdstukje te beginnen. Waren er nog luisteraars of fans van Radio Totaal te vinden?

Je hebt het mooi gedraaid en het ook goed gemonteerd. Leuk om te zien!

Rudo Slappendel (Unity TV): Mijn complimenten. Een boeiend verhaal en mooi gefilmd en gemonteerd!

Ignas Kuppens (Keizerstad FM): Helemaal top. Dikke complimenten nogmaals. Champagne eerlijk verdiend. Mooie docu, absoluut.

Nico Finterman (Medianostalgie.nl): Hierbij mijn complimenten. Is een leuke video geworden. Een mooi piratenverhaal dat veel herinneringen terug brengt. En ook een beetje heimwee.

Marcel Elzinga: Ik heb genoten van je docu. Het is zo herkenbaar, je hebt het sfeertje erg mooi neergezet. Die jingles, vette echo erachter, en dan zo’n ‘overdreven DJ-stem’ (zoals we die kennen van het nummer In de Disco van Noodweer) eroverheen… heerlijk! Je hebt een mooi stukkie werk neergezet, compliment, petje af!

Jouw aankondiging/presentatie aan het begin van de docu is goed man! Geloof me, ik weet hoe lastig en moeilijk zoiets is want ik heb een tijdje bij de Haagse locale TV wat dingen gedaan. Als ik dat terugzie springt het glazuur spontaan van m’n kiezen. Jij doet het alsof je al jarenlang niets anders doet.

Iedereen die vroeger iets met radiopiraterij heeft gedaan zal hiervan smullen, en de mensen die destijds luisterden hebben nu een prachtig kijkje in de keuken gekregen. Ik heb genoten!

Michel Corbeek: Gister met een glimlach en een kritisch oog, aandachtig gekeken naar de docu. Idealisten. Een interessante weergave van een spannend jongensverhaal in beeld en geluid. Chapeau! Smaakt echt naar meer…

Reactie op Radioforum.nl: Bedankt voor de docu. Erg genoten. Tot 1984 woonde ik in Wijchen en hoewel ik nooit naar Totaal heb geluisterd (te jong) voelde dit toch “speciaal”. Ik was in het luistergebied van deze helden.

Diverse reacties op Facebook:

  • Genoten van deze docu! Hoe was het toch allemaal mogelijk. De gedrevenheid van de mensen om de zender zo snel als mogelijk weer aan te krijgen. En de kick als je de draaggolf weer hoort ipv ruis. Ik kijk met weemoed terug naar deze tijd, waarin muziek luisteren nog niet zo makkelijk was als nu.
  • Mooie docu, goeie productie.
  • Mooie documentaire en erg herkenbaar.
  • Vindt dit wel een erg leuke docu.
  • Leuke documentaire over een van de Nijmeegse radiopiraten uit de eerste helft van de jaren 80.
  • Deze jongens kwamen in ’83 ook wat Belgische zenders bezoeken / bewonderen.
  • Leuk voor mensen met een piraten verleden!
  • Zeker even kijken. Radio totaal Nijmegen 1982-1985
  • Geweldig!!